Skip links

Haven van Antwerpen: Containervervoerders voelen zich ondergewaardeerd en overbelast

De vervoerders die containers heen en weer transporteren tussen de Haven van Antwerpen en hun bestemming spelen een cruciale rol in de logistieke keten. Zonder hen zouden de containers nooit op tijd aankomen op de plaats van bestemming of op de kade om aan boord van schepen geladen te worden.

Ondanks hun onmisbare rol ervaren deze vervoerders een gebrek aan erkenning en vooral respect, zo stellen drie Belgische transportfederaties – Febetra, TLV en UPTR – in een gezamenlijke verklaring die op woensdag is uitgegeven.

De druk op deze vervoerders en hun personeel is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Dit komt onder andere door voortdurende verkeersopstoppingen op de Antwerpse Ring, talrijke wegwerkzaamheden die zonder rekening te houden met de vervoerders worden uitgevoerd, en bovendien wordt de situatie verergerd door de administratieve lasten die de vervoerders moeten dragen.

Met de invoering van strikte tijdslots op steeds meer terminals is het voor de vervoerders een enorme uitdaging geworden om hun transporten op tijd uit te voeren. Planners moeten de hele dag verschillende applicaties in de gaten houden om een geschikt tijdslot te vinden. Als een chauffeur zijn tijdslot mist, is het vrijwel onmogelijk om dezelfde dag nog een ander beschikbaar tijdslot te vinden. Dit leidt tot onbegrip bij klanten, mogelijke boetes vanwege het te laat inleveren van containers en vooral tot transporttarieven die de werkelijke kosten van het transport niet dekken.

Bovendien wordt binnenkort verwacht dat containers vrijgegeven moeten worden via de Certified Pick Up (CPU) applicatie. Hoewel deze applicatie bedoeld is om de veiligheid in de haven te verbeteren, brengt deze nieuwe betaalde toepassing in eerste instantie meer werk en stress met zich mee voor de vervoerders.

Deze nieuwe applicatie voegt zich bij een reeds groeiend aantal andere applicaties die door verschillende terminals in de haven worden gebruikt. Vervoerders dromen al geruime tijd van een uniform portaal voor de hele haven, maar stuiten op de versnippering van systemen vanwege individuele keuzes van havenbedrijven.

De situatie in het containertransport is uitgegroeid tot een nachtmerrie, waarbij vervoerders, planners en chauffeurs onder voortdurende stress moeten werken, benadrukt Febetra.

Het is hoog tijd dat de containervervoerders binnen de havencommunity op waarde worden geschat. Dit betekent ook dat zij een eerlijke vergoeding moeten ontvangen voor hun diensten.

De drie Belgische transportfederaties Febetra, TLV en UPTR concluderen dat de vervoerders geen andere keuze hebben dan de stijgende administratieve en andere kosten door te berekenen in hun transporttarieven.

Het Instituut voor Wegtransport en Logistiek België (ITLB) heeft berekend dat de gemiddelde kosten van stilstand voor een vrachtwagen met oplegger € 101,50 per uur bedragen.

“Als te veel druk op één schakel in de ketting wordt gelegd, zal de ketting uiteindelijk breken. Dit geldt ook voor de logistieke keten,” aldus de transportorganisaties.